انواع راه های مهاجرت به آلمان به دسته های مختلفی تقسیم میگردد ، مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی ،مهاجرت غیر قانونی به آلمان ، پناهندگی به آلمان ، مهاجرت قاچاقی به آلمان ، و مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل در آلمان و اخذ ویزای دانشجویی آلمان ، مهاجرت و اقامت آلمان از طریق ازدواج ، مهاجرت به آلمان از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت .
طبق برآوردهایی که در ابتدای سال 2018 میلادی انجام شد ، آلمان همچنان دومین کشور مهاجر پذیر جهان پس از آمریکا محسوب می شود که حدود 5 میلیون مسلمان در آن اقامت دارند که دومین کشور اروپا از نظر تعداد ساکنین مسلمان نیز به حساب می آید.
اگرچه روش های گوناگونی برای مهاجرت به آلمان وجود دارد و هر کدام از این روش ها الزامات و شرایط مخصوص به خود دارد اما با این حال نیازهای مشترکی در انواع روش های مهاجرت به آلمان وجود دارد.برای این که بتوانید به آلمان مهاجرت کنید لازم است دارای شرایط زیر باشد:
داشتن توان مالی
هر روش مهاجرتی نیازمند شرایط مالی مخصوص به خود است که باید از طرف متقاضی برآورده شود.با اینحال تقریبا در تمامی روش های مهاجرت به آلمان لازم است وضعیت مناسب مالی خود را به اثبات برسانید تا از این طریق دولت آلمان دریابد آیا در زمان اقامت خود در این کشور قادر به تامیین هزینه های خود هستید یا خیر. حتی اگر قرار باشد در آلمان مشغول به کار شوید ( مهاجرت کاری به آلمان) باز باید بتوانید ثابت کنید که تا زمان دریافت حقوق و دستمزد ، از پسِ هزینه های خود بر می آیید.
داشتن بیمه سلامت
بدون داشتن یک بیمه سلامت معتبر قادر به مهاجرت به آلمان از هیچ روش قانونی نیستید.بهترین راه نیز اخذ بیمه سلامت از یک شرکت بیمه آلمانی است.زیرا در بعضی مواقع ، بیمه سلامتی که از کشور خود دریافت کرده اید مورد تایید کشور آلمان نمی باشد.
داشتن حداقل آشنایی با زبان آلمانی
برای اکثر روش های مهاجرتی به آلمان آشنایی با زبان آلمانی یکی از شرایط اصلی است.آشنایی با زبان آلمانی به دسته های زیر تقسیم می شود :
A1 و A2 – آشنایی حداقلی و پایه با زبان آلمانی
B1 و B2 – دارای مهارت بالا در زبان آلمانی
C1 و C2 – مهارت های پیشرفته و تسلط بر زبان آلمانی
برای روش های معمول مهاجرت به آلمان لازم است آزمون زبان بدهید و حداقل نمره A1 و B1 دریافت کنید.اگر هم قصد دارید اقامت دائم آلمان بگیرید نیاز است سطح زبان آلمانی خود را به C1 یا C2 برسانید.
اخذ ویزای آلمان
برای برخی کشورها از جمله ایران ، نیاز است که قبل از ورود به خاک آلمان ویزای آلمان ( ویزای شینگن ) داشته باشید.کشورهای اروپایی حوزه شینگن و ساکنان برخی از کشورهای دیگر مانند آمریکا و کانادا و … نیازی به اخذ ویزا برای ورود به آلمان ندارند و پس از ورود به این کشور می توانند درخواست اجازه اقامت بدهند.
یکی از آسان ترین روش های اخذ تابعیت آلمان از طریق ازدواج با یک شخص آلمانی و یا شخص مقیم کشور آلمان است اما باید توجه داشته باشید که امروزه به دلیل سوء استفاده هایی که از این طریق انجام شده است قوانین بسیار سختگیرانه ای در این باب وضع شده است. لذا در حال حاضر تنها افرادی می توانند مهاجرت به آلمان را از طریق اخذ ویزای ازدواج پیش بگیرند که قصد واقعی این امر را ثابت نمایند.
در واقع اگر شخصی قصد ازدواج با یک تبعه آلمان و یا مقیم آلمان را داشته باشد می بایست مدارکی همچون عکس های خانوادگی، ایمیل، سند ازدواج، گواهی تجرد و گواهی عدم سوء پیشینه را به سفارت ارائه دهید. شخص تبعه آلمان نیز می بایست ثابت نماید از هر نظر امکان تأمین همسر خود را در کشور آلمان خواهد داشت.
یکی از شرایط خاص و ویژه این امر دریافت دستمزد مکفی برای تأمین معاش دو نفر شخص بالغ در کشور آلمان است. همچنین شخص تبعه آلمان می بایست ثابت نماید سابقه نقض قانون و سوء پیشینه ای در کشور آلمان نداشته است. یکی از مواردی که همسر ایرانی می بایست به آن توجه نماید داشتن مهارت زبان آلمانی در سطح ابتدایی است.
از جمله قوانینی که امروزه از بروز هر گونه سوء استفاده از طریق ویزای ازدواج جلوگیری می نماید اعطای پاسپورت به همسر خارجی پس از گذراندن حداقل ۳ سال زندگی مشترک در آلمان است. بنابراین مهاجرت به آلمان از طریق ویزای ازدواج یکی از آسان ترین و در عین حال حساس ترین ویزا ها از نظر دولت آلمان است.
یکی دیگر از روش های مهاجرت به آلمان، پناهندگی در آلمان است. طبق کنوانسیون ژنو اشخاصی که در خاک کشور متبوعه خود احساس نا امنی و خطر می کنند می توانند از حمایت کشورهایی که عضو این کنوانسیون هستند بهره مند شوند.
اشخاصی که در آلمان درخواست پناهندگی ارائه می دهند از خدمات زیادی برخوردار می شوند. این خدمات شامل پرداخت هزینه های زندگی من جمله خوراک، پوشاک و مسکن می شود. البته منظور از مسکن مکانهایی است که وضعیت قابل قبولی از جهت بهداشتی و امنیت خاطر ندارند و پناهجویان تا زمان تأیید درخواست پناهندگی خود می بایست این شرایط را پذیرا باشند در غیر این صورت خدماتی از طرف دولت دریافت نخواهند نمود.
طبق قانون، پناهجویان باید به نسبت جمعیت ۱۶ ایالت آلمان میان آنها تقسیم شوند. چنانچه شمار ساکنان یک ایالت بیشتر باشد، باید به همان نسبت نیز تعداد بیشتری پناهجو بپذیرد. در برخی موارد نیز تقسیم پناهجویان به ظرفیت اقامتگاهها و کشور زادگاه آنان بستگی دارد.
متقاضیان دریافت پناهندگی آلمان، باید ابتدا یا در اداره کنترل مرزی، اداره پلیس یا یک اداره مربوطه دیگر درخواست پناهندگی خود را ثبت کند. شخص متقاضی پناهندگی سپس به یکی از اقامتگاههای موقت پناهندگان منتقل میشود. در آنجا تصمیم گرفته خواهد شد که وی به کدام ایالت و شهر فرستاده شود.
این پروسه شامل 2 مرحله می باشد :
مرحله اول
اقامتگاههای موقت غالبا ساختمانهایی بزرگ و دارای حفاظ هستند که دارای ایستگاه پلیس، پزشک، سالن غذاخوری و سالنهای خواب باظرفیت بسیار زیاد میباشند. هر پناهجو حدود ۶ و نیم متر مربع فضای شخصی در این اقامتگاهها در اختیار خواهد داشت.
در این اقامتگاهها اطلاعات شخصی اولیه در مورد پناهجو جمعآوری شده و عکس و اثرانگشت وی نیز در سیستم ثبت می گردد. سپس اثرانگشت به سازمان فدرال جنایی آلمان فرستاده شده تا مشخص گردد آیا پناهجو در کشور اروپایی دیگری نیز تقاضای پناهندگی داده است یا خیر.
در این اقامتگاهها کارکنان اداره مهاجرت و پناهندگی آلمان، از متقاضیان پناهندگی دلیل خروج آنان از کشور زادگاهشان را سوال کرده و چنانچه پناهجو قادر به تکلم به زبان آلمانی نباشد ، مترجمی جهت ترجمه گفتهها حضور مییابد. پروتکل این پرسش و پاسخ در نهایت آماده شده و طبق آن تصمیم گرفته میشود که آیا برای شخص متقاضی پرونده پناهندگی باز شود یا خیر.
مرحله دوم
ایستگاه دوم برای کسانی که درخواست پناهندگیشان پذیرفته و پروندهای برایشان باز شده است، بستگی به یک سیستم کامپیوتری دارد که تعیین میکند پناهجو به کدام ایالت آلمان فرستاده شود. متقاضی پناهندگی سپس در شهری که سیستم آن را تعیین کرده، در یک اقامتگاه گروهی اسکان داده میشود. بسیاری از متقاضیان خواستار اسکان در شهر یا ایالتی هستند که در آن خویشاوند یا دوستی دارند.در این موارد تنها به درخواست متقاضیان زیر سن قانونی یا کسانی که همسرشان در آن ایالت سکونت دارد، پاسخ مثبت داده خواهد شد.
از ابتدای سال جاری میلادی پناهجویان اجازه سفر در سراسر آلمان را دریافت کردهاند. تا پیش از آن این افراد تنها میتوانستند در محدوده محل استقرار خودشان تردد داشته باشند.
تحصیل در آلمان از گذشته به خصوص در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از دانشجویان بوده است. دلایل زیادی من جمله نظام تحصیلی رایگان، ارائه خدمات علمی و آموزشی بسیار عالی، امکان تحصیل به دو زبان انگلیسی و آلمانی، شرایط بسیار خوب کار پس از پایان تحصیل و دلایل دیگری باعث شده است آلمان یکی از اولین انتخاب های مهاجرت و تحصیل باشد.
فرصت خوبی که در حال حاضر در آلمان وجود دارد تحصیل در مقطع پیش دانشگاهی و لیسانس بدون قبولی دانشگاه سراسری ایران است. در واقع دانش آموزانی که دیپلم ۱۲ ساله را در ایران اخذ نموده این با وجود مهارت زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 می توانند دوره ۹ ماهه کالج را در آلمان پشت سر بگذارند و وارد مقطع کارشناسی شوند. دانش آموزانی که مدرک خود را با معدل بالا اخذ نمایند می توانند بدون گذراندن دوره کالج وارد بهترین دانشگاههای آلمان شوند.
مقطع کارشناسی ارشد در آلمان در بیشتر رشته ها به دو زبان انگلیسی و آلمانی ارائه می شود و دانشجویان می توانند با داشتن مدرک زبان انگلیسی آیلتس ۵/۶ به بالا و یا مدرک زبان آلمانی B2 می توانند در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل نماید. هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز همانند مقطع کارشناسی رایگان می باشد و دانشجویان هزینه ای در حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ یورو در هر ترم به عنوان شهریه پرداخت می نمایند.
در مقطع دکترا پذیرش با تأیید استاد راهنما انجام می پذیرد و در واقع کسانی می توانند در مقطع دکترا تحصیل نمایند که رزومه تحصیلی خوبی داشته باشند و از نظر استاد راهنما قابل تأیید باشند.
همانطور که می دانید تحصیل در مقطع دکترا در آلمان به عنوان شغل پذیرفته شده است و دانشجویان با عملکرد مناسب خود در دانشگاه می توانند حقوق دریافت کنند و هزینه زندگی خود را تأمین نمایند. البته میزان این دستمزد به عملکرد دانشجو بستگی دارد و دستمزد همه دانشجویان به یک میزان نخواهد بود.
دانشجویانی که در این کشور مشغول به تحصیل می شوند اجازه کار نیز دارند؛ آن ها می توانند ۹۰ روز در سال را به صورت تمام وقت کار کنند و یا این که ۱۸۰ روز را به صورت نیمه وقت فعالیت کرده و درآمد داشته باشند.
دانشجوها در صورتی می توانند مشغول به کار شوند که زبان آلمانی را به صورت کامل بدانند و توانایی برقراری ارتباط مفید را با افراد جامعه داشته باشند. پس از فارغ التحصیل شدن، آن ها باید تا حداکثر ۱۸ ماه، کاری ثابت پیدا کنند که با رشته تحصیلی و تخصص شان مرتبط باشد.
مهاجرت کاری به آلمان یکی از بهترین روش های مهاجرتی شناخته شده است و در صورت داشتن شرایط اخذ ویزای کار آلمان روش دیگری به شخص متقاضی توصیه نمی شود. جهت اخذ ویزای کار آلمان دو روش وجود دارد:
روش اول اقدام جهت اخذ ویزای کار آلمان با داشتن job offer است. متقاضی در صورتی می تواند از این طریق برای مهاجرت به آلمان اقدام نماید که کارفرمایی در کشور آلمان دعوتنامه ای به جهت استخدام متقاضی ارسال نماید. البته نباید تصور نمود که این روش روشی آسان برای مهاجرت به آلمان است زیرا این امکان برای کمتر کسی وجود دارد.
کارفرمای آلمانی در صورتی می تواند برای شخص متقاضی دعوتنامه یا job offer ارسال نماید که شخص مناسبی برای استخدام در شغل مورد نظر در کشور آلمان و کشورهای عضو اتحادیه شینگن وجود نداشته باشد. در واقع شخص خارجی می بایست شرایط استثنایی و خاص برای استخدام در این شغل داشته باشد. جهت اثبات این موضوع کارفرمای آلمانی می بایست ۶ ماه آگهی استخدام صادر نماید که این زمان شامل ۳ ماه آگهی استخدام در کشور آلمان و ۳ ماه آگهی در کل اتحادیه شینگن می شود.
روش دوم جهت اخذ ویزای کار آلمان ویزای جستجوی کار آلمان است. در حال حاضر کشور آلمان نیاز خود را به نیروی متخصص اعلام نموده است و افرادی که مهارت قابل توجهی دارند می توانند برای ویزای جستجوی کار در آلمان اقدام نمایند. این ویزا برای مدت ۶ ماه به شخص خارجی تعلق می گیرد این شخص ۶ ماه فرصت دارد شغل مورد نظر خود را متناسب با رشته تخصصی خود در آلمان بیابد. افرادی که مدرک تحصیلی حداقل لیسانس دارند و سابقه کار اجرایی در زمینه رشته تحصیلی خود دارند می توانند جهت اخذ این ویزا اقدام نمایند. البته مهارت زبان انگلیسی و یا آلمانی برای اخذ این ویزا لازم است.
متقاضیان سرمایه گذاری در آلمان می توانند از طریق ثبت شرکت در آلمان ، اقامت و تابعیت کشور آلمان را اخذ نمایند لذا سرمایه گذاری در آلمان راهی برای مهاجرت به آلمان نیز شناخته می شود.
جهت ثبت شرکت در آلمان می بایست طرح توجیه اقتصادی سرمایه گذار مورد تأیید اتاق بازرگانی آلمان واقع شود و به طور معمول طرح هایی تأیید خواهند شد که از نظر دولت آلمان سود دهی خوبی در کشور آلمان داشته باشد. سرمایه اولیه برای ثبت شرکت در آلمان در حدود ۲۵ هزار یورو می باشد که بازگشت سرمایه بسیار خوبی از این راه قابل تصور است.
فعالیت حرفهای فردی (نظیر رستوران یا مغازه فرش فروشی)
تاسیس شرکت مدنی (2 نفر یا بیشتر)
تاسیس شرکتهای شخصی (تضامنی)
تاسیس شرکت با مسئولیت محدود
تاسیس شرکت سهامی
تاسیس شعبه
دفتر نمایندگی
شعبه مستقل
شعبه وابسته (مانند دفتر کارخانه، انبار پخش کالا و یا کارگاه)
از روش های فوق به جز مورد اول یعنی فعالیت فردی نیاز به ثبت شرکت و ارائه مدارک است.
اخذ ویزای توریستی کشور آلمان، با فراهم آوردن مدارک متعددی میسر است. به صورت کلی برای اخذ ویزای توریستی هر یک از کشورها، فرد متقاضی می بایست کنسولگری و یا سفارت کشور مورد نظر را متقاعد سازد که پس از ورود فرد به کشور مورد نظر ، فرد به طور حتمی به کشور خود باز خواهد گشت.
برای تقاضای ویزای آلمان (ویزای کشورهای شنگن)، حضور متقاضی الزامی است و مصاحبه انجام میگیرد. دریافت فرم تقاضای ویزا، از طریق وب سایت سفارت جمهوری فدرال آلمان در تهران و همینطور مراجعهی حضوری به سفارت امکانپذیر است ولی وقت مصاحبه به صورت تلفنی به متقاضیان داده نخواهد شد. فرم اینترنتی درخواست ویزا را باید به صورت پرینتشده به همراه مدارک دیگر، روز انجام مصاحبه ارائه دهید.
گفتنی است شانس اخذ ویزای توریستی کشور آلمان برای افرادی که به همراه خانواده خود جهت اخذ ویزای توریستی کشور آلمان اقدام می نمایند پایین تر از افرادی است که به صورت انفرادی جهت اخذ ویزای توریستی کشور آلمان اقدام می نمایند. بطور مثال در صورت احراز شرایط فوق الذکر مثل نامه حساب بانکی ،اسناد ملکی و دیگر مدارک مورد نیاز، اگر در یک خانواده ۴ نفره پدر یا مادر خانواده به صورت انفرادی اقدام به دریافت ویزای توریستی آلمان نمایند، شانس زیادی جهت اخذ ویزای توریستی کشور آلمان خواهند داشت ولیکن اگر همه خانواده جهت اخذ ویزای توریستی آلمان به صورت همزمان اقدام نمایند، همه افراد از شانس کمتری در اخذ ویزای توریستی کشور آلمان برخوردار خواهند بود.
اولین مرحله برای درخواست ویزای هر کشوری تکمیل فرم درخواست ویزای کشور مربوطه است. این فرم را میتوانید از وب سایت سفارت آلمان دانلود یا با مراجعهی حضوری از ساختمان اداری سفارت آلمان در تهران، دریافت کنید.
اگر به قصد کار و در نهایت کسب اقامت دایم، قصد مهاجرت به آلمان را دارید باید حتما با کارت آبی (Blue card) و ویژگی های آن نیز آشنا باشید. کارت آبی با الگوبرداری از گرین کارت آمریکا به وجود آمده است و مهاجر با دریافت آن می تواند در سراسر کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا هستند، به کار مشغول شود؛ البته کشورهای دانمارک، انگلستان و ایرلند جزو این قاعده نمی شوند.
در سال ۲۰۰۷ اتحادیه اروپا تصمیم گرفت برای رفع مشکلِ کمبود نیرو، مهاجرانی را از کشورهای غیر اروپایی جذب کند و برای سامان دادن به این نیروها، کارت آبی را به وجود آورد. طرح کارت آبی برای اولین بار در کشور آلمان اجرایی شد و هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد.
هم اکنون افرادی که به قصد اشتغال به آلمان مهاجرت می کنند، ویزای کاری می گیرند و پس چند سال فعالیت (حداقل ۴ سال) در این کشور، برای اقامت دایم اقدام می کنند. حالا باید بدانید که اگر موفق به یافتن کار در این کشور شدید، می توانید برای دریافت کارت آبی اقدام کنید. از یاد نبرید که تنها با داشتن پیشنهاد کار و پذرفته شدن توسط یک کارفرما می توانید برای دریافت این کارت اقدام کنید. با استخدام مهاجر، مطابق با مدت زمانِ قرارداد او، کارتی به رنگ آبی برایش صادر می شود. به عبارت دیگر اگر قراردادی یک ساله با کارفرما ببندید کارت آبی شما ۱ سال اعتبار خواهد داشت. لازم به ذکر است که دولت آلمان ۳ ماه بعد از پایان اعتبار کارت آبی نیز به مهاجر اجازه زندگی در این کشور را می دهد یعنی در حقیقت کارت یک ساله، یک سال و سه ماه اعتبار دارد.
بعد از گذشت ۴ سال اقامت با کارت آبی در آلمان، فرد مهاجر می تواند برای کسب اقامت دایم اقدام کند. تمدید کارت آبی آسان است بنابراین در این رابطه نگرانی نداشته باشید.
حالا که تا اندازه ای با کارت آبی آلمان آشنا شدیم با هم مروری داریم بر مزایای آن:
در آلمان قانونی وجود دارد که مهاجر تنها در صورتی اسخدام می شود که هیچ فردِ آلمانی تباری برای آن کار وجود نداشته باشد، همین موضوع یافتن کار را برای مهاجران دشوار می کند؛ اما اگر شما موفق شوید که کارت آبی را دریافت کنید، دیگر شامل این قانون نخواهید بود.
با داشتن کارت آبی امکان گرفتن اقامت دایم این کشور بسیار آسان تر خواهد شد.
این کارت به مهاجران امکان می دهد تا همسر و فرزندان خود را هم به این کشور بیاورند.
کارت آبی نوعی اجازه ورود به دیگر کشورهای اروپایی به حساب می آید.
اگر این کارت را داشته باشید و مدرک زبان آلمانی را هم بگیرید، می توانید با ۳ سال اقامت در این کشور، اقامت دایم را به دست آورید.
نکته های مهم درباره کارت آبی:
تنها افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند به عنوان متخصص شناخته می شوند و می توانند برای کار و دریافت کارت آبی اقدام کنند.
اگر قرارداد کاری نداشته باشید نمی توانید برای دریافت کارت آبی اقدام کنید.
مهم نیست که قرارداد کار خود را به صورت حضوری یا غیر حضوری بسته باشید.
برای اخذ اقامت دایم در آلمان و دریافت ویزای کار و کارت آبی باید حتما این شرایط را حتما داشته باشید: تسلط به زبان انگلیسی یا آلمانی، رزومه ای به سبک این کشور، گواهی تمکین مالی معتبر.
توجه داشته باشید که اگر مهاجر به عنوان نیروی کاری بسیار ماهر شناخته شود، می تواند پس از ۲ سال نیز درخواست دریافت کارت آبی را بدهد.
منبع: www.elasin.com